De ce plang oamenii?

Ce este plansetul si de ce plang oamenii?

0

Oamenii, fie ei sensibili sau foarte duri, plang. Fie ca o fac la un eveniment trist si dureros, fie ca o fac in fata unei persoane importante pe o banca in parc, fie ca o fac pe ascuns in camera de hotel, toti plang uneori. Dar de ce?

Raspunsul pe scurt al acestei intrebari este simplu: nu stim! Sau cel putin nu stim exact inca. Putem defini plansetul ca fiind curgerea lacrimilor ca raspuns a unei stari emotionale puternice. Totusi, nu trebuie confundat cu lacrimarea, care este curgerea lacrimilor fara implicarea unei stari emotionale.

 

Exista, de asemenea, mai multe tipuri de lacrimi. Exista acele lacrimi care au rolul de a lubrifia, a hrani si a proteja globul ocular, ele avand numele de lacrimi bazale. Al doilea tip de lacrimi se numesc lacrimi reflexe si apar atunci cand taiem ceapa, spre exemplu. Ele au rolul de a proteja ochiul de agenti iritanti.

Lacrimile pe care le cunoastem cu totii destul de bine, cele care apar din cauza unor emotii puternice, cand aflam vesti proaste sau cand pur si simplu personajul preferat din serial moare (Ne uitam la tine, George R.R. Martin). Ele se numesc lacrimi emotionale.

 

DCF 1.0

 

Lacrimile emotionale sunt un mister pentru noi de sute de ani. Se pare ca valoarea plansului ar putea consta mai mult in raspunsul social primit, decat in efectele fiziologice provocate, conform Lauren Bylsma de la Universitatea din Pittsburgh. Astfel oamenii care primesc consolare in urma plansului se simt mai bine decat oamenii care, din diferite motive, nu primesc. De asemenea se crede ca lacrimile emotionale contin diverse proteine sau hormoni ce nu se gasesc in lacrimile bazale sau reflexe.

Desi plansul este un factor care variaza de la individ la individ ne este clar ca femeile plang mai des decat barbatii. In America, un studiu din anii trecuti a aratat ca, in fiecare luna, o femeie plange de aproximativ 3.5 ori pe luna, in timp ce un barbat de doar 1.9 ori.

Leave A Reply

Your email address will not be published.