Suntem pe cale sa vedem cea mai mare superluna din ultimii 70 de ani

0

Daca ar fi sa vedeti doar un singur eveniment astronomic in acest an, atunci incercati sa vedeti superluna din noiembrie, moment in care Luna va fi mai aproape de Pamant decat a fost in ianuarie 1948.

gettyimages-490323138

In timpul evenimentului, care se va desfasura pe data de 14 noiembrie, Luna va aparea pana la 14% mai mare si 30% mai luminoasa decat o luna plina normala. Aceasta este cea mai apropiata distanta pe care Luna o va avea fata de Pamant pana la urmatoarea superluna de acest tip, pe data de 25 noiembrie 2034.

Cum explica si NASA, din cauza ca Luna are o orbita eliptica, o latura a acestui satelit – numit perigeu – va fi mai apropiata de Pamant cu 48,280 km fata de cealalta latura, numita apogeu.

Atunci cand Soarele, Luna si Pamantul se alinieaza in timp ce Luna orbiteaza in jurul Pamantului acest lucru se numeste sizigie.

Atunci cand apare acest fenomen, dar cu latura perigeu a Lunii indreptata spre noi, iar Luna se intampla sa fie la cealalta parte a Pamantului fata de Soare, se petrece ceea ce este numit o Superluna (numele tehnic fiind perigee-syzygy).

Superlunile nu sunt chiar atat de neobisnuite – am avut parte de una chiar in octombrie, iar dupa aceasta superluna din noiembrie o sa avem parte de alta pe data de 14 decembrie. Dar datorita faptului ca Luna din 14 noiembrie va deveni Luna plina dupa numai 2 ore de perigeu, aceasta va arata drept cea mai mare Luna din ultimele 7 decenii.

Superluna din 14 noiembrie nu este doar cea mai mare Luna din 2016, ci este si cea mai mare de pana acum din secolul 21″, spun cei de la NASA. “Luna se va apropia din nou atat de mult fata de Terra abia in 25 noiembrie 2034.”

502282315

 

Leave A Reply

Your email address will not be published.