Cum ar putea o tehnologie ca cea folosita de Pokemon Go sa ne salveze istoria?

Realitatea Augumentata ar putea fi singurul mediu in care istoria noastra sa fie in siguranta...

0

Media, in ultimul timp a prevestit cu fiecare ocazie orice conflict mai mult sau mai putin important. Uneori adevarul a fost alterat, alte ori a fost pur si simplu exagerat din diferite motive. Un lucru este cert, oamenii au inceput sa ia in calcul posibilitatea unei catastrofe, precum un razboi sau un dezastru natural.monument distrus

Astfel ajungem sa vorbim de o Arca a lui Noe moderna, care in loc de animale, sa gazduiasca informatie. Diferiti oameni se tem deja ca un eveniment nefericit ca cele mentionate mai sus ar putea sa distruga lumea asa cum o cunoastem astazi, iar astfel o armata de drone, imprimante 3D sau camere sofisticate este mobilizata in fiecare zi.

Conservarea Digitala este un termen nou pentru noi toti, desi este deja o tendinta populara in diferite muzee sau expozitii. Tinta este conservarea diferitelor monumente intr-un mediu digital accesibil oamenilor prin tehnologii VR (Realitate Virtuala) sau AR (Realitate Augumentata). Este un gand subru, dar pertinent acela ca intr-o zi singurele urme ale acestor locuri sau obiecte care ne definesc vor putea fi vazute doar astfel.

AR

Anul trecut Arcul de Triumf din Palmyra, ce a fost distrus in urma unor actiuni militare, a fost reconstruit folosind tehnologii 3D de ultima generatie. Modelul 3D nu a fost scanat, deoarece era deja distrus, asa ca cei de la Institutul Arheologiei Digitale (IDA) au readus la viata monumentul, intr-o varianta mai mica, folosindu-se de poze din tot felul de surse, inclusiv pozele turistilor.

Monument reconstruit in Londra

Actiunea a fost rezultatul fotogrammetriei, adica a stiintei ce se ocupa cu determinarea si masurarea in timp si spatiu a obiectelor folosind fotografii. Acest eveniment a convins IDA sa dea nastere in colaborare cu UNESCO a ceea ce se numeste THE MILLION IMAGE DATABASE, o baza de date in care se vor regasi milioane de imagini 3d cu obiecte amenintate in orice fel.

Leave A Reply

Your email address will not be published.